Inhalacija kanabinoidov: najboljši uparjalniki za začetnike v letu 2024


“Kaj ti res konopl’o kadiš?” “Ne, jaz jo uparjam.” 'badum tssssh'


Vstopite v čudoviti svet inhaliranja pare s kanabinoidi in drugimi spojinami zelišč, ki imajo blagodejne učinke za telo in duha. Sodobni uparjalniki zelišč so priročne naprave, ki tudi neveščim zvijanja zelišč omogočajo uživanje v konopljinih navihanih učinkih. Prav tako lajšajo tegobe uporabnikom CBD-ja, ki neželene simptome blažijo z nepsihoaktivnimi vršički konoplje. 


Kaj je uparjalnik za zelišča?


Uparjalnik ali vaporizer je naprava, ki s segrevanjem zelišč ustvarja paro, bogato z dragocenimi spojinami. Ker zelišč pri uparjanju ne segrevamo do gorenja, v paro ne prehajajo škodljive snovi. Uparjanje je zato zelo priljubljena alternativa kajenju. V klasičnih zvitkih zelišča ali konopljo običajno pomešamo še s tobakom, zato pri kajenju pride do vdihovanja še dodatnih neželenih snovi.


Uparjalniki zelišča segrevajo na dva načina: s toplim zrakom, ki prehaja skozi njih ali s stenami komore, kamor jih vnasemo. Prvi način se imenuje konvekcijski, drugi pa kondukcijski. Konvekcijski je bolj priljubljen, saj zelišča upari bolj enakomerno. Ob grelni enoti na kakovost pare vplivajo še materiali komore in ustnika, zračna pot in kakovost zasnove ter izdelave.


Izbor za leto 2024


Za vas smo izbrali 5 prenosnih vaporizerjev iz različnih cenovnih razredov, ki so primerni za začetnike. Uparjalnike smo preizkusili in jih vzljubili. Izkazali so se za učinkovite in zmogljive, z njimi pa smo preživeli precej zabavnih ur v aromatičnih oblačkih. Na koncu prispevka si pobliže ogledamo še naš najljubši namizni vaporizer, ki pogosto postane nepogrešljiv pri jutranjem kafetkanju ali večernem ogledu filma. Seveda, če vam bližnji dovolijo uparjanje med štirimi stenami. Vabljeni k branju in upamo, da se nam boste pridružili pri tej dejavnosti! Vrstni red je naključen, izbor pa kakopak skrbno premišljen. 

X-max V3 Pro


XMAX V3 Pro je najbolj priljubljen uparjalnik med našimi kupci. Sodeč po tem, da praktično nismo imeli pritožb, pa je tudi eden izmed najbolj zanesljivih. V3 Pro ima vse, kar rabite in še kakšno dodatno funkcijo zraven: zamenljiv baterijski sistem z zmogljivo baterijo (2550 mAh), konvekcijsko segrevanje zelišč, zasnovo iz trpežnih materialov, USB-C polnjenje, soliden OLED zaslon, možnost uparjanja izvlečkov, itd. Od ostalih cenovno dostopnih naprav pa ga loči tudi način uparjanja na zahtevo oziroma segrevanje zelišč ob vdihu. 


V3 Pro je tudi enostaven za uporabo: samo vnesete nekaj suhih zelišč v komoro, nastavite želeno temperaturo in pripravljeni ste na uparjanje v manj kot 60 sekundah. Ni potrebe po predznanju, dodatnih nastavitvah ali dodatkih.


Z V3 Pro boste lahko po najbolj ugodni ceni preizkusili oba načina vejpanja: način seje in način na zahtevo. To vam kot začetniku omogoča, da že s prvim vejpom ugotovite ali vam način na zahtevo predstavlja optimalno izkušnjo, ali pa lahko pri naslednjem nakupu to možnost zanemarite. 


Arizer Air Max


Arizer Air Max je najnovejša različica iz priljubljene serije Arizer Air. Uparjalnika Air 1 in 2 sta veljala za bolj prenosna od bratskih Solo 1 in 2, a sta imela manj zmogljivo baterijo. Z modelom Air Max se je serija Air približala zmogljivosti Solo 2 in ohranila možnost zamenjave baterije! Air Max se ponaša z litij-ionsko baterijo tipa 26650, ki zagotavlja več kot 2 uri neprekinjene uporabe. Izboljšana keramična komora v kombinaciji s priznanim sistemom steklenih cevi nudi učinkovito ekstrakcijo zelišč. Ker so zelišča v stiku le s steklom in keramiko, je para nedolžno čista in izjemno aromatična! 


Lahko bi rekli, da je končno izboljšan tudi pretok zraka, saj so prejšnji modeli imeli bolj omejenega, in bili deležni pogostih kritik. Z izboljšanim sistemom hitrejši zaporedni vdihi niso več problem: vejpanje poteka gladko in brez naprezanja! 


Arizer Air Max je odličen korak naprej za že izjemno priznano kanadsko znamko. Vape je premostil vrzel med serijo Air in zmogljivostjo zdaj že starejšega modela Solo II. USB-C polnjenje in priložen adapter za bong (v osnovnem kompletu) nas še dodatno razveseljujejo. To napravo priporočamo vsem uporabnikom, ki jim gre predvsem za kakovost pare. Začetnikom ga svetujemo kot model iz višjega cenovnega razreda, ki predstavlja vrhunec aromatičnega uparjanja.


Fog Pro 


Uparjalnik za resnične ljubitelje prenosnih naprav, Xvape Fog Pro je 100-odstotno konvekcijski mini uparjalnik, ki ga brez problema skrijete v dlani. Od elegantnega ohišja iz črnega eloksiranega aluminija do ustnika iz cirkonijevega dioksida, prave sodobne konvekcijske tehnologije in odstranljive baterije; mnogo je za občudovat pri tej cenovno ugodni napravi!


Od bratskega V3 Pro se razlikuje predvsem po obliki in velikosti (visok je le 10 cm) ter načinu uparjanja: Fog Pro nudi “le” klasičen način seje, V3 Pro pa ima dodaten način na zahtevo. Nam sta oblika in material ohišja ter ustnika Fog-a veliko bolj pri srcu. Ker nismo pristaši načina na zahtevo, tega tudi ne pogrešamo. Čeprav je glas ljudstva na strani V3 Pro, ekipa Kanabi Fog-a toplo priporoča! 


Xlux Roffu 


XLux Roffu je prvi luksuzni uparjalnik proizvajalca Xmax, ki ohranja cenovno dostopnost serije njihovih naprav. Tridelna hladilna enota z ustnikom je snemljiva, namesti pa se z magnetom kot pri vaporizerju Mighty+. Odstranljiva steklena komora pa spominja na Arizerjev sistem. Kovinsko ohišje z eloksiranim aluminijem daje občutek čvrste in estetsko dovršene zasnove, ki spada v najvišji razred. 


Roffu se baha še z odličnim konvekcijskim grelnikom, zelo odprtim pretokom zraka, s povsem barvnim zaslonom OLED visoke ločljivosti, polnjenjem z USB-C, možnostjo načina na zahtevo, zamenljivo baterijo ter možnostjo izbire med stekleno komoro in komoro z nerjavečega jekla (ni v osnovnem kompletu Lite). S stekleno boste pridobili na aromi, s kovinsko pa pri ekstrakciji, saj z njo zelišča uparite učinkoviteje. Zaradi vseh možnosti nastavitev in prilagoditev je Roffu nadvse primeren za preizkuševalce različnih vrst in sort konoplje ter drugih zelišč. 


Kot ste do sedaj že ugotovili, smo nad tem uparjalnikom zelo navdušeni. Gre za najboljšo pridobitev v srednjem cenovnem razredu. Roffu ni zahteven za uporabo, a bo zadovoljil tudi najzahtevnejše, saj ima pravzaprav vse funkcije, ki si jih lahko zamislimo. V ekipi Kanabi Roffu-te že nekaj časa preizkušamo in jih priporočamo vsem ljubiteljem čiste pare z bogato aromo konopljinih terpenov! 


FENiX Mini+


Fenix Mini+ je klasika, ki je čas ne uspe povoziti. Čeprav nima odstranljive baterije ali kakšne posebne dodatne funkcije, je legendarni Fenix tudi v novi preobleki zavladal nižjemu cenovnemu razredu. Originalni Fenix Mini je že pred mnogimi leti veljal za praktično edini zanesljivi mini vaporizer zelišč. Izkušnje naših kupcev potrjujejo sloves, ki si ga je pridobil tekom vseh teh let.


Izboljšana različica Mini+ prinaša hitrejše USB-C polnjenje, haptične povratne informacije (vibracije) in večji razpon temperature. Zakaj bi povsem spremenili nekaj, kar očitno deluje?


Fenix Mini+ predstavlja cenovno ugoden vstop v svet vejpanja zelišč. Mini vaporizer omogoča diskretnost, je izjemno enostaven za uporabo in po zaslugi zanesljivosti nadaljuje legendo o Fenixu, ki s pepelom tokrat na srečo nima veze. Kot bi veljalo natisniti na kakšno majico: “Uparjajte, ne upepeljujte!”. 


Dodatek: najbolj priljubljen namizni vaporizer Arizer XQ2


Arizer XQ2 je novejša, nadgrajena različica namiznega uparjalnika Extreme Q, ki je mnogo let veljal za edinega konkurenta znamenitemu Volcano, vsaj po razmerju med ceno in kakovostjo. Z vsemi nadgradnjami pa se XQ2 že po kakovosti približuje mnogo dražjemu konkurentu. S preoblikovanim balonskim sistemom, novo čašo (ki zelišča postavlja bližje grelniku), velikim zaslonom LED in množico funkcij, je XQ2 več kot vreden nakupa. Za uporabnike, ki večinoma ali izključno uparjajo doma, je XQ2 lahko boljša izbira od kateregakoli prenosnega vaporizerja. 


XQ2 ima izolirano pot pare, tri hitrosti ventilatorja, zmogljiv grelni element iz keramike, in seveda možnost uparjanja s cevjo ali balonom ter možnost namestitve vodne pipe. Upravljate ga lahko z daljinskim upravljalcem. Balonski sistem vam sedaj omogoča, da balon zaprete z ustnikom, kar pomeni, da lahko paro brez težav zadržite v vrečki. Ventilator nudi možnost uparjanja brez naprezanja pri vdihovanju, saj paro piha skozi cev, ki je vrtljiva za 360°, zato so rituali s prijatelji toliko bolj zabavni! Čeprav ima mnogo funkcij, je XQ2 preprost za uporabo. Potrebujete le nekaj spretnosti pri ravnanju s steklenimi deli in pazljivosti, ko se ti segrejejo.


Znamka Arizer ne skopari, ko gre za dodatke, zato v kompletu prejmete vse, kar potrebujete za uparjanje, vključno z dodatnimi mrežicami in pripomočki za čiščenje. Za ceno prenosne naprave srednjega razreda si lahko privoščite zanesljiv namizni vaporizer! Odkar je XQ2 na sceni, se pri Kanabi nismo več ozirali za Volcanom, saj pri Arizerjevi umetnini preprosto ničesar ne pogrešamo. XQ2 predstavlja zadovoljstva poln vstop v namizno uparjanje v udobju vašega doma.


Zaključek


Vse vaporizerje s seznama smo preizkusili, zato vemo, da so primerni za začetnike in predstavljajo pameten nakup z odličnim razmerjem med ceno in kakovostjo. V letu 2023 je naš zmagovalec prav gotovo Xlux Roffu. Priporočamo ga vsem začetnikom, ki bi že s prvo napravo radi izkusili uparjanje na najvišji ravni. Najbolj priljubljen vaporizer pa ostaja X-max V3 Pro, ki že vrsto let kraljuje v nižjem cenovnem razredu. Veselo vejpanje vam želimo, in ne pozabite, da vejpanje ni kajenje, zato je izkušnja uživanja zelišč lahko precej drugačna. Tudi če ostanete zvesti klasičnemu zvitku, vam uparjanje omogoča bolj praktično in diskretno možnost uživanja v zeliščih.


Častna omemba:

Xmax Starry (V4) - za ljubitelje kondukcije (zelišča segrevajo stene komore)