Vaporizerji za zelišča delujejo po principu segrevanja in uparjanja konoplje ali drugih zelišč, ki jih želimo upariti. Pri tem preprečujejo nastanek dima ali drugih produktov, ki bi bili zdravju uporabnika škodljivi. Pri segrevanju konoplje na temperaturo nižjo od zgorevanja, se kanabinoidi sproščajo v obliki pare, ki jo uporabnik vdihava, pri tem pa preostanek rastline zgolj rahlo porjavi.

Na kakšen način vaporizerji delujejo, je odvisno od vrste le-teh. Pri konvekcijskih napravah se zrak (znotraj uparjevalnika) segreje s pomočjo toplotnega telesa ali toplotnega izmenjevalnika. Segret zrak se nato skozi rastlinski material prenese do uporabnika – lahko s pomočjo uporabnikovih pljuč (pri vdihu) ali s pomočjo posebnega ventilatorja. Ta način segrevanja je podoben pečici. 

Druga metoda je kondukcijska, ki pomeni segrevanje z neposrednim kontaktom med elementom toplote (grelna komora vaporizerja) in rastlinskim materialom – ta način lahko primerjamo s kuhanjem na štedilniku (segreta ponev neposredno segreva sestavine). 

Tretja metoda segrevanja pa je tako imenovano hibridno segrevanje, pri katerem deluje tako konvekcijski kot kondukcijski način. Pri tej metodi se izkoristi tako toploto sten grelne komore kot tudi vroč zrak. Veliko vaporizerjev, ki se jih oglašuje kot povsem konvekcijske, je v bistvu hibridnih, saj že sam vroč zrak segreje tudi stene grelne komore. 

Kako uporabljamo vaporizerje za zelišča?

Vaporizerje je možno uporabljati na več načinov, kar pomeni, da se tudi učinki ob uporabi razlikujejo. Najpogosteje uporabnik skozi ustnik vaporizerja vdihuje učinkovine zelišč s pomočjo izparevanja. Lahko pa se vaporizer priključi tudi na različne vodne pipe ali bonge.  Na nekatere vaporizerje je možno pritrditi tudi posebne balone/vrečke, v katere zajamemo izparjen »produkt« in ga nato uživamo iz omenjenega balona (lahko si balon podaja tudi več uporabnikov). 

Obstaja veliko dejavnikov, od katerih je odvisno, kakšne učinke bo uporaba vaporizerja imela na uporabnika. Pri večini je možno prilagoditi količino pare, ki nastane pri izparevanju. Vse naprave nudijo tudi možnost prilagajanja temperature, od katere je odvisno katere spojine se uparjajo. Sodobne naprave omogočajo uparjanje koncentratov konoplje, ki imajo veliko večjo vsebnost spojin. Nekatere naprave pa so namenjene izključno uparjanju izvlečkov.

Morda boste prav zaradi raznolikosti naprav na začetku potrebovali nekaj časa, da boste ugotovili katera vrsta vaporizerja vam najbolj ustreza. A tudi ta proces je lahko zelo zabavna izkušnja!

Vrste vaporizerjev

Med najbolj priljubljene naprave spadajo prenosni vaporizerji, katerih vir energije je baterija. Za zahtevnejše uporabnike pa obstajajo tudi vaporizerji, ki potrebujejo zunanji vir energije (gorilnik). Baterijske naprave najpogosteje vsebujejo zamenljive in polnilne baterije tipa 18650 ali pa imajo vgrajene baterije, ki jih ni moč zamenjati. Zanje se običajno odločamo predvsem zato, ker so priročni za prenašanje in uporabo izven doma. Baterije pa vseeno ne zagotavljajo enako količino energije in posledično delovanja v primerjavi z neprenosljivimi vaporizerji, ki se polnijo tudi med samo uporabo.

Tudi vaporizerji, ki jih segrevamo z zunanjim virom toplote, veljajo za prenosne. Za razliko od vaporizerjev z vgrajenimi baterijami zagotavljajo daljšo uporabo, pri kateri vam ni treba nenehno skrbeti za polnjenje (segrevajo se s pomočjo plinskih vžigalnikov, ki so lahko nevarni).

Namizni vaporizerji zahtevajo priključenost na vir energije med samo uporabo in so zato primerni zgolj za uporabo doma oz. v notranjih prostorih. Polnijo se s pomočjo priključka na elektriko ali s pomočjo posebnih naprav za polnjenje (polnilne postaje). Kljub temu nekateri uporabniki tudi za domačo uporabo prisegajo na prenosne vaporizerje, ki jih lahko brez težav uporabljajo v različnih prostorih.

Način seje ali na zahtevo?

Večina naprav ima zgolj funkcijo seje (session), ki pomeni neprekinjeno pripravljenost na vdihavanje v določenem časovnem obdobju. Po dosegu nastavljene temperature uparjanja se ta ohranja skozi ves čas seje. Tekom tega lahko uporabnik paro vdihuje kolikokrat želi. Tovrstni uparjalniki lahko imajo avtomatski grelnik, s pomočjo katerega počasi segrevajo rastlinsko snov (konopljo). Večina omenjenih vaporizerjev je prenosljivih, saj njihov vir energije predstavlja baterija.

Vaporizerji z načinom na zahtevo (on-demand) so izdelani tako, da uporabniku omogočajo nadzorovanje in dodajanje toplote po njegovi presoji. Zelišča se segrejejo ob vdihu, nato pa se ponovno ohladijo. Uporabnik aktivira grelec s pritiskom na gumb ali s samim vdihom. Večina teh vaporizerjev nudi hitrejšo ekstrakcijo in delujejo po principu konvekcije. Njihova prednost je predvsem diskretna uporaba, ki uporabniku omogoča prekinitev ciklov segrevanja.

Glavna razlika med omenjenima vrstama naprav je predvsem način uporabe. Prvi so po načinu uporabe bolj podobni kajenju zeliščnih zvitkov, drugi pa nudijo izkušnjo, primerljivo s kajenjem pip ali »bong-ov«. 

Ekipa Kanabi vam želi veliko zadovoljstva ob uporabi kakovostnih vaporizerjev in vas vljudno vabi, da si ogledate našo izbrano ponudbo naprav najbolj cenjenih proizvajalcev!