Pipe
Ročne pipe so klasični pripomočki za uživanje zelišč stare šole, ki so jih uporabljali že naši predniki. Od vodnih steklenih pip ali bongov se v osnovi razlikujejo po tem, da dim pri uporabi ostane “suh”, saj se ne filtrira čez vodo. Prednost pipic je njihova velikost in prenosljivost, saj je mogoče večino primerkov spraviti v žep.
Uživanje zelišč s pipo je sila preprosto: dragocene substance vnesemo v komoro s skledo in jo prižgemo. Komore ni potrebno povsem napolniti, saj lahko to omeji pretok zraka. Za enostavno prilagajanje pretoka zraka imajo pipe ob straneh luknje.
Najbolj priljubljene oblike ročnih pip so:
Spoon
Zahvaljujoč elegantnemu profilu in ergonomiji so “žličarske pipe” najbolj priljubljena vrsta steklenih pip. Klasična zasnova pipe sestoji iz štirih glavnih delov: ustnika, sklede, vratu in luknje “carb”. Ustnik je del iz katerega vdihujemo, posodica je del za vstavljanje zelišč, vrat je dolga cev, ki povezuje ustnik s posodo, carb pa je luknja na strani posode, s katero nadzorujemo pretok zraka.
Taster
Tasterji ali okuševalci so pipe s tankim in diskretnim profilom, ki zagotavljajo takojšnjo uživanje zelišč.
Steamroller
Tovrstne pipe imajo velike luknje za pretok zraka, zaradi česar so odlične pri zagotavljanju večjih oblačkov, ustvarjenih iz male količine materiala.
Chillum
Chillum je preprosta ročna pipa stožčaste oblike, primerna za mikrodoziranje. Pripomoček je pogosto narejen iz keramike.
Shotgun
Posebnost teh pip je posoda za zelišča, ki je “nameščena” na cevi. Luknja na koncu cevi je bistveno večja v primerjavi z drugimi, zato omogoča večje količine dima v enem samem vdihu. Pipe shotgun so običajno narejene iz borosilikatnega stekla.