Konopljino maslo velja za enega najpreprostejših in najpogostejših načinov priprave izdelka z vsebnostjo konoplje, ki je varen za uživanje. Vseeno priprava zna biti nekoliko težavna, ko se priprave lotimo prvič - prav zato smo vam v nadaljevanju članka pripravili natančna navodila in nasvete, da vam postopek karseda olajšamo. Že v začetku poudarjamo, da je potrebno konopljo (oz. vršičke) segrevati počasi in na nizki temperaturi, saj le tako aktiviramo vse kanabinoide (tudi CBD).

Kako narediti konopljino maslo?

Maslo, ki ga bomo uporabili za osnovo, velja za okusen in vsestranski nosilec kanabinoidov (med katere spadata THC in CBD). Glede na vaše želje lahko uporabite tudi druge oblike maščobe, na primer kokosovo olje, olivno olje ali katerokoli drugo vrsto olja z visoko vsebnostjo maščob.

Sestavine:

  • približno 230 g masla
  • 7-10 gramov mlete, dekarboksilirane konoplje


Pomembno: nikakor ne smete preskočiti prvega koraka, torej postopka dekarboksilacije. V primeru, da tega ne storite, bodo končni učinki šibki in skorajda enaki, kot če bi uživali navadno maslo brez dodatka konoplje. To trditev razložimo na primeru THC- vršički indijske konoplje vsebujejo opojen kanabinoid, v kislinski obliki  imenovan THCA. Če konopljo uživamo s kajenjem, jo pri tem segrevamo, to segrevanje pa omogoča molekulam THCA pretvorbo v THC. Znano pa je, da prav ta »novonastala« molekula povzroča psihoaktivne učinke. Enako velja pri pripravi CBD masla, kjer uporabimo CBD konopljine vršičke (z manj kot 0,2% THC), le da aktiviran CBD učinkuje drugače in ne povzroča psihoaktivnih učinkov.

Nekateri recepti velevajo, da dekarboksilacijo izvajate med postopkom taljenja masla - ta način je manj učinkovit, končni produkt pa ima lahko neprijeten okus.

Dekarboksilacija

Čeprav se morda sliši, kot da gre za zelo zapleten proces, je dekarboksilacija enostaven postopek, ki pomeni zgolj aktivacijo CBD v konopljinih vršičkih. Vršičke najprej razdrobite na čim manjše koščke. Razporedite jih po pladnju, obloženem s peki papirjem. Pečico segrejte na 120°C in vršičke »pecite« približno 30-40 minut. Vmes pladenj večkrat rahlo pretresite, da omogočite enako izpostavljenost vršičkov. Če uporabljate starejše, suhe vršičke, lahko čas pečenja nekoliko skrajšate.

Če želite, lahko pečico nastavite na višjo temperaturo (približno 150°C) in tako skrajšate čas na približno 10-18 minut. Priporočamo vam, da se poslužujete prvega načina, torej daljšega časa v pečici na nižji temperaturi, saj omogoča boljše ohranjanje kanabinoidov.

Priprava vršičkov


Ko vršičke odstranite iz pečice, jih zmeljite na čim manjše koščke. Uporabite ročni mlinček (lahko mlinček za mletje kavnih zrn).

Priprava masla

V kozici raztopite maslo. Dodajte enako količino vode (za eno skodelico masla dodamo skodelico vode). Znižajte temperaturo in pustite, da se maslo popolnoma raztopi. Z dodajanjem vode boste pripomogli k uravnavanju temperature in preprečili, da bi se maslo pregrelo.

Raztopljenemu maslu dodajte konopljo. Ohranite nizko temperaturo, idealno je, da mešanico segrevate na približno 70°C (nikoli ne sme preseči 90°C). Mešanico segrevajte 2-3 ure in občasno premešajte. Pazite, da mešanica v nobenem trenutku kuhanja ne zavre!

Po 2-3 urah kozico odmaknite iz štedilnika in vsebino precedite- na kozarec postavite lij z gazo in previdno prelijte mešanico. Stiskanje gaze s trdnimi delčki bo povzročilo, da več rastlinskega materiala preide v precejen del, kar pa vpliva neprijeten okus masla, zato vam to toplo odsvetujemo.

Maslo ohladite. Če opazite, da se je na dnu kozarca nabrala voda, maslo odstranite in odlijte tekoči del. Morebitna tekočina se pokaže po približno eni uri hlajenja v hladilniku.

Pri odmerjanju je potrebna določena mera previdnosti, zato sledite nasvetom v nadaljevanju.

Priprava v »slow cooker«-ju (»počasni kuhalnik«)

Zmeljite konopljo na drobne koščke,  pomagate si lahko z mlinčkom za zelišča ali mlinčkom za kavo.

Temperaturo nastavite na približno 70°C (izognite se temperaturam nad 90°C). Dodate lahko tudi malo vode, saj s tem preprečite pregrevanje masla.

Dodajte maslo in konopljo, med postopkom kuhanja občasno premešajte.

Po približno treh urah je mešanica pripravljena na hlajenje.

Precedite in ohladite maslo po postopku, ki je opisan zgoraj.

Odmerjanje konopljinega masla

Učinki masla so odvisni od več faktorjev - od tega, kako dolgo ste maslo prekuhavali, na kakšni temperaturi, do tega kako kakovosten material (konopljine vršičke) ste uporabili. Vpliva lahko tudi vrsta konoplje (indica, sativa..). Da se prepričate o kakovosti masla, sprva uporabite četrtino ali največ polovico čajne žličke masla in jo zaužijte s prigrizkom. Počakajte eno uro, v tem času bi se namreč morali pokazati vsi pozitivni učinki. Po potrebi količino pri naslednji uporabi povečajte oziroma zmanjšajte glede na potrebe in želje.

Priprava konopljinega masla s pomočjo naprave Magical Butter Machine

Sestavine:

  • 14-28 g dekarboksiliranih vršičkov na 1 skodelico oz. 230 g masla (količino prilagajate željeni količini končnega produkta)
  • izberite količino od 2 do 5 skodelic masla ( cca. 450 g do 1200 g) in ustrezno količino vršičkov
  • po želji dodajte 15 g lecitina na 1 skodelico (230 g masla)


Minimalna količina masla pri enkratni pripravi z napravo je 2 skodelici (cca. 450 g), maksimalna 5 skodelic (1200 g).
Ne uporabljajte margarine in ne dodajajte vode.


Navodila:

Vse sestavine zmešajte v napravo Magical Butter Machine in pritrdite »glavo« (snemljivi, zgornji del) aparata. Najprej dodajte dekarboksilirano konopljo, nato pa ustrezno količino masla.

Na gumbu, ki določa temperaturo izberite 160°F/71°C, na časovniku pa gumb "2Hours/Butter" button (torej "2 uri/nastavitev za maslo").

Po končanem ciklu izklopite aparat in odstranite »glavo«. Vsebino precedite s pomočjo Magical Purify filtra v Magical Butter Tray (posoda), pri tem uporabljajte rokavice. Maslo lahko prelijete v silikonske modelčke ali katerikoli stekleno posodo in pustite, da se ohladi.

Nekateri so mnenja, da cejenja skozi gazo onemogoči maslu, da bi se le-ta v celoti izločil. Odločitev je popolnoma vaša, ravnajte se torej po svojih željah.

Ko se maslo popolnoma ohladi, je pripravljeno za uživanje. Pripravite lahko katerekoli slane ali sladke prigrizke. Najpogosteje se odločimo za pripravo piškotov in drugih peciv, odlično se poda k pire krompirju ali toastu. Prepustite domišljiji prosto pot in uživajte v pripravi najrazličnejših jedi in sladic s dodatkom vašega unikatnega konopljinega masla. V spletni CBD trgovini Kanabi vam želimo obilico užitka ob pripravi zeliščnega masla!