Bongi in pipe
Zakaj uporabljati bong?
Uporaba bong-a oz. steklene vodne pipe ima nekaj prednosti v primerjavi s konvencialno metodo uživanja zelišč. Prva je ta, da je dim iz vodne pipe ohlajen in filtiran. S tem vsebuje manj kemikalij in pepela. Druga prednost je intenzivnost izkušnje, saj s steklenimi vodnimi pipami ustvarjamo večje količine čistega dima. Bong lahko povsem zapolnimo z dimom, ki ne povzroča nevšečnosti, zato je ta preprosta, klasična metoda uporabe zelišč primerna za visok nivo učinkovite uporabe zelišč.
V spletnem bong shopu prisegamo predvsem na steklene "borosilikatne" bonge oz. vodne pipe, v ponudbo pa smo za pestrost dodali še kakšnega posebneža. Poglejmo si prednost materiala borosilikatnega stekla. V naši ponudbi se nahajajo izdelki priznanih znamk: Marley Natural, Black Leaf, Breitseite in drugih,.
Zakaj borosilikatno steklo?
Bongi iz borosilikatnega stekla pridobivajo na popularnosti, saj izkušeni uporabniki ugotavljajo, da pri teh visoke temperature ne povzročajo razpok, so najbolj odporni na udarce in praske ter imajo zelo dolgo življenjsko dobo. Tovrstne vodne pipe so prava izbira za dolgoletno uporabo, pri kateri steklo ostane kristalno jasno in čisto. V primerjavi z bongi iz navadnega stekla je borosilikatne lažje vzdrževat in čistit, saj imajo bolj gladko, finejšo površino.
Kvaliteto borosilikatnega stekla potrjuje tudi uporaba tega materiala za laboratorijsko steklovino, osvetljavo, akvarije in še kje.
Sestavni deli steklenih vodnih pip/bongov
Ustnik – zgornji del "komore", iz katere vdihujemo dim
Komora – osnovni del pipe, iz katerega inhaliramo (zgoraj), spodaj pa ga napolnimo z vodo
Skleda - prostor, ki ga napolnimo z zeliščem in kjer namestimo filter za pepel, da ta ne zamaši celotnega mehanizma
Večina bongov sestoji še iz cevi oz. "downstema", ki na zunanji strani drži skledico in je pod kotom vstavljena v komoro pipe. Je povezovalni del med skledo za zelišča ter spodnjim delom komore. Preko njega poteka pot dima iz sklede čez vodo in vse do ustnika.
Posebnost nekaterih bongov je percolator, ki skrbi za finejši in hladnejši dim. Bongi zahtevnejše izdelave lahko imajo tudi več perkolatorjev.
Oblike, vrste bongov oz. steklenih vodnih pip
Z ravno cevjo/tubo
Ta vrsta vodne pipe ima najbolj preprost dizajn, saj ima eno, spodaj zaprto cev, iz katere štrli skleda. V cev nalijete nekaj vode, v skledo položite zelišča in to je to! Najpreprostejša uporaba vodne pipe, katere priljubljenost ne pada.
Čašaste oblike ali "beaker"
Od "ravnocevnega" bonga se razlikuje po tem, da je se cev pri spodnjem delu razširi v čašo. Večja "baza" pipe nudi večjo stabilnost. Uporaba je povsem enaka kot pri pipi z ravno cevjo.
Okrogel bong
Namesto čaše imajo bolj okroglo bazo z ravno spodnjo ploskvijo. Glede funkcionalnosti se ne razlikujejo od zgornjih dveh vrst.
Multi-komorni
Osnovna cev bonga je razdeljena na dve komori, ki sta povezani s tubo, cevjo ali tretjo komoro. Tako spodnji kot zgornji predel zadržujeta vodo, zato je dim filtriran dvakrat. To omogoča hladnejši, finejši dim od tistega pri preprostejših pipah. Gre za kompleksnejši izdelek, ki nudi kvalitetnejšo izkušnjo.
Perkolatorski/Bubbler
Tovrstni bongi so različnih oblik. Odlikuje jih perkolator; stekleni del, ki dim razprši, preden gre ta čez vodo in tako ustvari efekt mehurčkanja. S tem se dim bolje filtrira in ohlaja. Tovrstne vodne pipe imajo enega ali več percolatorjev, ki so tudi različnih oblik (bobnast, drevesni itd.)