Grinderji - mlinčki za zelišča
Že od šestdesetih let prejšnjega stoletja ljubitelji konoplje uporabljajo mlinčke, da razdrobijo goste vršičke na drobne delce. Mlinčki za zelišča ali grinderji so se skozi desetletja uveljavili kot nujen pripomoček za predpripravo zelišč oz. rastlinskega materiala. Naj gre za zvijanje, uparjanje ali uporabo vodnih bongov, najboljša zelišča so tista, ki so ustrezno zmleta. V ekipi spletnega "shopa" Kanabi smo navdušeni nad temi "mašincami", zato v naši ponudbi najdete mlinčke vseh cenovnih razredov, velikosti in tipov - 2-delni, 3-delni, 4-delni ter celo 5-delni. Na voljo so grinderji iz različnih materialov: kovinski, aluminijasti, akrilni, iz trdega lesa, iz plastike vojaške kakovosti ter iz nerjavnega jekla. V izbor smo uvrstili priznane znamke Black Leaf, Vibes x Aerospaced, TightVac, Blitz, Black Leaf in druge. Za najzahtevnejše uporabnike je na voljo neuničljivi 4-delni grinder iz nerjavnega jekla znamke Black Leaf.
Mlinčki omogočajo, da kar najbolje izkoristite vaša zelišča. Ko vršičke drobite s prsti, se lahko “cvetni prah” in druge rastlinske snovi prilepijo na kožo, kar zmanjša njihovo potenco. Z uporabo mlinčka pa vsa rastlinska snov ostane v komori. Številni modeli imajo dele z mrežico za “cvetni prah”, ki ujame še zadnje “molekule”, tako da lahko uživate v celotnem potencialu svoje zaloge.
Vrste grinderjev
Najpopularnejši tip grinderja je večdelni, ki se uporablja za mletje in shranjevanje zelišč. Ti mlinčki imajo običajno zgornji prostor za mletje s številnimi “zobmi”, ki jih je mogoče zasukati za popolno mletje zelišč, in majhne luknje, ki omogočajo, da se zelišča spustijo v prostor za shranjevanje. Grinderji z več deli imajo pogosto še dodatno komoro, ločeno s tanko kovinsko mrežo, ki ujame le najmanjši “cvetni prah”. Ta “cvetni prah” je pogosto še posebej potenten, zato ga uporabniki radi nakopičijo in uporabijo pri pripravi zvitkov.
Štiri-delni grinder
Pri štiri-delnih mlinčkih ima vsak del svoj edinstven namen: prvi dve komori delujeta kot večstopenjski sistem za mletje zelišč v finejšo, bolj uporabno konsistenco, tretja komora pa zajame vse zmlete dele vršičkov. Zadnja, spodnja komora pa s pomočjo fine mrežice ali sita poskrbi za nabiranje najmanjših delcev vršičkov, znanih kot cvetni prah.
Grinderji in vaporiziranje
Večina uparjalnikov najboljše deluje ob uporabi fino mletih zelišč, ki omogočajo najbolj enakomerno ekstrakcijo spojin iz vršičkov. Ni veliko modelov vaporizerjev, ki dobro delujejo z zelišči, zdrobljenimi zgolj s prsti. Za optimalno uporabo uparjalnikov je potrebna uporaba mlinčkov za suha zelišča. Različni uparjalniki dobro delujejo z različnimi vrstami teksture zelišč, zato je priporočljivo tudi preizkušanje različnih mlinčkov.
Na primer: kondukcijski modeli (tisti, ki segrevajo material s stenami grelne komore) se najbolje obnesejo z zelo fino zmletimi, skoraj pesku podobnimi zelišči. Takšna tekstura zagotavlja boljši stik med zelišči in stenami grelne komore.
Konvekcijski modeli pa segrevajo zelišča s tokom vročega zraka in najbolje delujejo s srednje zmletim materialom. Zelo majhni delci se lahko prenašajo s tokom vročega zraka in pridejo v ustnik. Srednje veliki delci bodo ostali v komori ali pa jih bo ustavila mrežica.