Ljudje se vse raje za podporo svojemu zdravju obračamo k naravi, saj se vse bolj zavedamo, da ima prav vsaka zdravilna rastlina svoj učinek in pomen pri zdravljenju ter izboljšanju počutja.
Če iščete naravne načine za lajšanje vaših težav brez uporabe zdravil, so ekološka čaji in zelišča rešitev za vas!

Predvsem v času, ko naše telo potrebuje počitek in sprostitev, se je zelo dobrodošlo pomiriti s skodelico čaja iz naslednjih zelišč:

· Konoplja (Cannabis sativa L.): Konopljin čaj si lahko pripravite iz konopljinih cvetov, semen, listov in stebel. Predvsem v konopljinih cvetovih in listih najdemo celoten spekter kanabinoidov in terpenov, ki imajo veliko koristi za zdravje. Konoplja je znana po tem, da pomirja organizem, pomaga pri nespečnosti, lajša kronične bolečine ipd. Za pripravo konopljinega čaja v skodelico nalijte vrelo vodo, nato ga pustite stati približno 10-15 minut. Dlje kot zelišče pustite namakati, več koristnih spojin se bo sprostilo. Če iščete malce sladkosti, ki dopolni zemeljske okuse, potem poskusite v konopljin čaj dodati žličko medu. 

· Hmelj (Humulus lupulus): Ženski cvetovi hmelja so najbolj znani po tem, da pivu dajejo okus in obstojnost. So močno pomirjevalo, zato spodbujajo globok spanec in pomirjajo tesnobo. Uživate jih lahko v čaju, lahko pa z njim tudi napolnite vzglavnik, na katerem spimo. Ženske ga pa že od nekdaj uporabljajo kot afrodiziak.

· Sivka (Lavandula angustifolia): Sivka upravičeno slovi zaradi pomirjevalnega učinka na živčevje: ščepec tega zelišča v čaju vam bo pomagal sprostiti um in izboljšati spanec, pa tudi zmanjšati napetost in krče v mišicah. Sivkin čaj si pripravite iz sivkinih cvetov, tako da dve žlički zdrobljene sivke (najbolje tik pred pripravo čaja) prelijete s skodelico vroče vode. Pokrit poparek pustite stati približno 5 minut, nato ga precedite. V kulinariki se odlično obnese kot začimba - za namakanje v vinu, v likerje ali peciva. Sivka se uporablja tudi v obliki eteričnega olja ali hidrolata, in sicer za namen odganjanja mrčesa, odišavljanje prostora, za inhalacije in aromaterapijo, pa tudi v kozmetični industriji pri izdelavi krem, mil, kopeli (kopalne soli, bombice) in parfumov.

· Poprova meta (Mentha x piperita): Čaj iz hladilne in osvežilne poprove mete se zelo prileže po večerji, saj pomaga blažiti prebavne težave in pospešiti prebavo. Odličen je za zmanjševanje črevesnih plinov, pomaga pa tudi pri zdravljenju resnejših prebavnih težav. Kot vir mentola lahko v obliki vročega čaja odmaši nos, recimo kadar vas muči prehlad ali imate težave s sinusi. Poprova meta vam lahko pomaga pomiriti želodec pri slabosti, tudi potovalni.

· Baldrijan (Valeriana officinalis): Baldrijanove korenine so izjemno učinkovite za lajšanje blage duševne preobremenjenosti, kot je na primer živčna napetost. Vsebujejo učinkovine, ki na telo delujejo pomirjevalno in izboljšajo kakovost spanja. Za pripravo čaja zdrobite dve žlički posušene korenine baldrijana na manjše koščke (najbolje tik pred pripravo čaja) in jih prelijte s skodelico vroče vode. Pokrit poparek naj stoji 6-8 minut, nato ga precedite. Iz njega lahko pripravite tudi t.i. prelivek, kjer korenine namakate več ur v hladni vodi.

·  Melisa (Melissa officinalis): Čeprav je melisa podobna svoji sorodnici meti, njenega značilnega vonja po limoni ni mogoče zgrešiti. Iz melise si lahko pripravimo okusen čaj z namenom osvežitve, neprekosljiva pa je tudi pri dvigovanju razpoloženja ter blaženju stresa in napetosti. Ohlajen melisin poparek lahko uporabite za nego mastnih las, z njim pa lahko očistite in osvežite tudi nečisto kožo.
Za pripravo čaja dve čajni žlički posušenih listov melise prelijete s skodelico vrele vode. Nato pokrit poparek pustite stati 5-7 minut. Za čaj lahko uporabimo tudi sveže melisine liste, le da v tem primeru za enkrat povečamo količino le-teh. Študije kažejo, da melisin čaj pomaga ohranjati dober spomin v starosti, prav tako pa potrjujejo njeno protimikrobno delovanje, zaradi česar je idealna izbira tudi, ko nas ogroža zimski prehlad. 

Še več zelišč za podporo ob prehladu, pa v nadaljevanju.

 · Lipa (Tilia platyphyllos): Sladko dišeči lipovi cvetovi imajo dolgo vrsto zdravilnih učinkov. V prvi vrsti je lipov čaj daleč najbolj učinkovito zdravilo za vročino, primerno tako za otroke, kot tudi za odrasle. Najpogosteje se uporablja ob prehladih in gripi, kašlju ter hripavosti. Cvetovi lipe namreč vsebujejo sluzi, ki zmanjšujejo draženje sluznice in s tem tudi grla. Lipovi cvetovi so odlična pomoč tudi pri zniževanju ravni holesterola v krvi in s tem posledično pri uravnavanju krvnega tlaka. Pitje lipovega čaja pa poleg vsega naštetega, slovi še po uporabi za diuretične namene - ob čemer se v organizmu spodbuja in poveča odvajanje vode, recimo skozi znojenje. 

· Kamilica (Matricaria chamomilla): Pomirjujoč učinek skodelice kamiličnega čaja je splošno znan, saj se že vrsto let uporablja za blaženje nespečnosti, stresa in tesnobe, kot tudi za spodbujanje zdrave prebave (lajša diarejo in blaži kolike pri dojenčkih). Blažiti pomaga tudi menstrualne krče, močan kamiličen čaj pa je učinkovito zdravilo za glavobol, ki je nastal zaradi stresa.

· Hibiskus (Hibiscus sabdariffa): Cvetovi hibiskusa dajejo čaju izrazito živo rubinasto barvo, so pa tudi odličen vir vitamina C, različnih sadnih kislin in antioksidantov. Ko se posuši, so za nadaljnjo uporabo primerni le cvetovi hibiskusa. Za pripravo čaja iz cvetov hibiskusa z vrelo vodo prelijemo eno čajno žličko cvetov, počakamo 5-10 minut in nato cvetove odstranite. Čaj je dober tako topel kot mrzel in ima že kot tak čudovito osvežilno noto in rahlo kiselkast sadni okus - če pa si želite okus še dodatno obogatiti, pa mu dodajte koščke jabolka ali hruške, pomarančne ali limonine lupinice, skorjico cimeta ali recimo sladki koren.

· Limonska trava (Cymbopogon citratus): Limonska trava je tropska rastlina, ki prihaja iz jugovzhodne Azije in je prava zakladnica mineralov. Iz listov limonske trave si lahko pripravite osvežilen napitek s prijetno aromo po citrusih, s pridihom rahlega priokusa ingverja. Lahko mu dodate sladkor, ananasov sok ali mleko. V skodelico damo 1-2 žlički limonske trave, prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati približno 10 minut, nato precedimo. Njeno močno limonsko aromo povzroča njena najpomembnejša sestavina citral. Tradicionalno se že od antičnih časov limonska trava uporablja za blaženje trdovratnega kašlja in kot pomoč pri zamašenem nosu, na zahodu pa tudi pri zdravljenju visokega krvnega tlaka, bolečih sklepov in povišane telesne temperature, prebavnih težav in bruhanja. Iz limonske trave pridobivajo eterično olje, ki se že dolgo uporablja v aromaterapiji - dodajajo ga predvsem  milom, parfumom in sredstvom za odganjanje insektov. 

· Galgant (Alpinia officinarum): Galgantu rečemo tudi začimba življenja, saj v kontekstu pekočega učinka vlije moč v telo, vas nekako ogreje - podobno kot poper v kombinaciji z ingverjem. Kot začimbo in zdravilo uživamo predvsem podzemni del rastline, užitni pa so tudi listi in semena galganta. Predvsem po videzu je podoben ingverju, njegov vonj pa spominja na smrekove iglice. Zaradi vseh opisanih lastnosti lahko že sklepate, da galgant deluje antibakterijsko, je torej odlična podpora pri ohranjanju stabilnega in zdravega imunskega sistema. Galgant zelo blagodejno deluje tudi  na prebavni sistem - pomaga pri prebavi maščob, posledično pa lajša tegobe, ki jih povzroča pomanjkanje želodčnih sokov. V srednjem veku so verjeli, da je galgant afrodiziak, z njim pa so radi začinili tudi pivo. Iz galganta si lahko pripravite okusno skodelico čaja, tako da naribate korenino za približno eno žličko sveže korenine, dodate sok pol limone, žličko medu in vse skupaj prelijete z vročo vodo. Pomaga vam lahko tudi v primeru, da vas peče zgaga: z vodo zmešate pol žličke naribanega galganta in popijte, verjemite da bodo težave kmalu izginile. 

Če se vam poraja vprašanje: ali čajne filter vrečke, ali razsuto stanje zelišč, je dejstvo da se definitivno priporoča uporaba razsutih čajnih mešanic namesto čajnih filter vrečk. Razsuti čaji ne samo da ponujajo bolj svež okus, vsebujejo namreč veliko bolj kakovostne dele zelišč, kot pa zelišča v čajnih filter vrečkah.

Kako pa na splošno izbrati najbolj kakovostna zelišča zase?

Pomembno je, da so zelišča ki jih boste zaužili rasla čim bolj daleč stran od raznih onesnaževalcev. Tako zmanjšate verjetnost, da bi zelišče vsebovalo težke kovine, pesticide in podobno. Prepričajte se torej v prvi vrsti, da gre za slovenski izdelek iz nadzorovane ekološke pridelave. 

Kje pa lahko kupite taka zelišča, čaje?

V trgovini Kanabi najdete vsa omenjena ročno pakirana zelišča za čaje ekološke pridelave, pridelana in sušena na tradicionalen način in po načelih biodinamike.

V naši ponudbi izdelkov pa najdete še nekatera druga zelišča ter še mnogo drugih izdelkov za krepitev vašega zdravja in dobrega počutja. Vabljeni k ogledu!