Uporaba marihuane sega daleč v zgodovino človeštva. Rastlina izvira iz centralne Azije ob vznožju himalaje. Na začetku so jo gojili zaradi semen in vlaken, prve znanstvene raziskave uporabe v medicinske namene pa segajo v leto 2900 pr.n.št.

Igrala je pomembno vlogo v Kitajski kulturi in medicini, šele pred kratkim so arheološke raziskave naletele na odkritje 2700 let starega groba, kjer so med drugim odkrili tudi veliko zalogo marihuane, popolnoma ohranjeno pred vsemi zunanjimi vplivi. Verjeli so, da je ljudem pomagala lažji prehod v onostranstvo.

Kanabis so uporabljali tudi stari Sumerci, predvidoma že okoli leta 1800 pr.n.št., za zdravljenje številnih bolezni, vštevši zlome in zvine.

V ne tako starodavnih časih je moč najti zapise v Arabskih in Islamskih spisih, kot sredstvo za zdravljenje epilepsije in blaženje epileptičnih napadov.

Prvi moderni zapisi segajo v leto 1843, ko je zdravnik in kemik W.B. O’Shaughnessy prvi testiral in opisal delovanje Cannabis indice na živalih in ljudeh. Testiral je delovanje in pozitivne učinke pri pacientih z različnimi motnjami. Med drugim je opisoval neverjetne učinke, ki jih je rastlina imela pri zdravljenju epileptičnih napadov pri 40 mesecev stari punčki.

V 20. stoletju se je uporaba rastline drastično zmanjšala, zaradi prepovedi gojenja rastline v mnogih državh po vsem svetu. Kljub temu, da se je večina raziskav osredotočala zgolj na učinke enega kanabinoida (THC), je kmalu postalo jasno, da so psihoaktivni učinki THC-ja zgolj kapljica v morje, glede na nabor ostalih kanabinoidov in njihovih pozitivnih učinkov, ki jih ta rastlina nudi.

Kljub temu, da je uporaba konoplje v medicinske namene vztrajala skozi vso zgodovino, se je uporaba razmahnila šele v zadnjem desetletju, ko so številne znanstvene raziskave potrdile, da konoplja blaži in lajša simptome ter zdravi številne motnje živčnega sistema.

Uporaba konopljine smole, cvetja, listja in drugih produktov je v zadnjih letih poletela v nebo. Še vedno se v večini primerov uporabljajo izdelki, ki jih je mogoče kupiti na črnem trgu in vsebujejo srednjo do visoko vrednost THC. Slabost teh izdelkov je, da imajo poleg zdravilnih tudi stranske psihoaktvine učinke, ter da je poreklo neznano in nekontrolirano. Nekateri znanstveniki poudarjajo tudi zasvojenost, ki jo THC povzroča pri nekaterih ljudeh.

V primerjavi s THC, uporaba CBD olja nima stranskih psihoaktvinih učinkov, uporabniki ne kažejo nobenih drugih vzgibov po zasvojenosti. Receptorji v človeškem telesu postanejo z uporabo vedno bolj občutljivi, tako da za enak učinek telo potrebuje vedno manjši odmerek CBD.

V zadnjih letih, je tako uporaba CBD-ja skokoma narastla, čedalje bolj pogosto ga uporabljajo tudi za zdravljenje epilepsije pri otrocih. Uporabniki poročajo o dodatnih pozitivnih učinkih, kot so pomirjenost, boljši spanec, splošno počutje in zdravje.

Kako in zakaj ga najraje uporabljate vi? Nesigurni? Pišite nam in z veseljem vam bomo svetovali.