Izdelki
Moja košarica
Spletna stran uporablja piškotke za nemoteno delovanje in anonimno analizo obiska. Z uporabo naše strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več info >

Feminizirana semena

Predstavljamo zbirko znamenitih vrst feminiziranih semen konoplje za zbiratelje in navdušence nad botanično raznovrstnostjo te vsestranske rastline. 

Predstavljamo zbirko znamenitih vrst feminiziranih semen konoplje za zbiratelje in navdušence nad botanično raznovrstnostjo te vsestranske rastline. 

Feminizirana semena

Feminizirana semena so v devetdesetih letih prejšnjega stoletja ustvarili pri znamki Dutch Passion. Tovrstna semena so omogočila gojenje izključno ženskih rastlin konoplje. Pred tem so pridelovalci uporabljali običajna semena konoplje, s katerih so zrasle tako moške kot tudi ženske rastline. Težava običajnih semena je bila v opraševanju ženskih rastlin s strani moških, kar je povzročilo neželeno proizvajanje semen v cvetovih. Seveda so ravno ženski cvetovi najbolj zaželeni, saj so bogati s kanabinoidi.

Številni pridelovalci so zato strmeli k nakupu feminiziranih semen, kar pa je bilo v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja nemogoče. Mnogo izkušenih pridelovalcev je tovrstna semena poskušalo ustvariti, a so bili neuspešni. Pojav feminiziranih semen je pomenil, da se je potreba po količini vzgojenih rastlin konoplje zmanjšala za približno polovico,. To je omogočilo vzgajanje rastlin v manjših prostorih in ob manjši porabi energije, posledično pa je izkoristek gojenja bil večji.

Pojav feminiziranih semen konoplje velja za izjemno odkritje, ki je temeljito spremenilo način gojenja . Samo nekaj let po odkritju so feminizirana semena predstavljala 97 % dobička njenih izumiteljev. Povpraševanje po ostalih vrstah semen se je občutno zmanjšalo. Dandanes se veliko podjetij ukvarja zgolj s prodajo feminiziranih semen.

Zgodovina feminiziranih semen konoplje

Leta 1987 je Henk van Dalen po dolgoletnih izkušnjah z raziskovanjem genetike konoplje, uradno ustanovil podjetje Dutch Passion Seed Company v Amsterdamu. Kupcem je želel ponuditi kakovostna semena in jim olajšati postopek gojenja. Henku je pri iskanju rešitev pomagala diploma iz biologije ter razumevanje delovanja rastlinskih hormonov. Ko je ženskim rastlinam pustil cveteti nekaj tednov dlje kot običajno, je opazil nekaj nenavadnega. Ženske rastline, zrasle iz običajnih semen, so lahko proti koncu svojega življenjskega cikla “proizvedle” moške rastline. Ker so moški cvetovi nastali tako pozno, je bila verjetnost, da bi le-ti oplodili ženske cvetove zanemarljiva – optimalen čas za opraševanje ženskih cvetov konoplje je pri približno 4 tednih in ne pri več kot 12 tednih.

Henk je začel zbirati cvetni prah teh moških cvetov in ga uporabil za opraševanje drugih ženskih rastlin konoplje. Čeprav je bil postopek dolgotrajen, je na koncu prinesel izjemne rezultate. Sčasoma je postalo jasno, da cvetni prah, ki ga pridobimo iz teh “poznih” moških cvetov, povzroči rast izključno ženskih rastlin. Poimenovali so ga »ženski cvetni prah«. Novembra 1998 so bila feminizirana semena uradno predstavljena javnosti. Izum je sprva zanetil iskrice dvoma, saj je veljal za nemogočega. Postopek nabiranja »ženskega cvetnega prahu« je bil zapleten, saj je bilo potrebno ženske rastline vzgojiti s pomočjo klasičnih semen in jih pustiti cveteti nekaj tednov dlje kot običajno. Po dolgotrajnem procesu je bilo mogoče zbrati zgolj zelo majhne količine »ženskega cvetnega prahu«. Kasneje pa so razvili več tehnik, ki so spodbudile nastanek cvetnega prahu ženskih rastlin.

V le nekaj letih po tem, ko so znamenita semena ugledala luč sveta, so že predstavljala najbolj razširjen način gojenja konoplje. Henk je za svoj prispevek prejel prvo nagrado revijo High Times »Dutch Master«.

CBG feminizirana (5 semen)
Ni na zalogi
Ta poseben sev "CBG" je bil genetsko razvit, da bi maksimiral vsebnost CBG. Nova generacija konopljinih sevov odpira nove priložnosti. Feminizirana se..
22.90€
Chocoloco feminizirana (5 semen)
Ni na zalogi
Chocoloco slovi po sladki in prijetni aromi. Nenavadna rastlina izhaja iz križanja znamenitih vrst Thai Sativa in Chocolope Haze. Genetika Chocoloco j..
27.90€
Prikazujem 1 do 2 od 2 (1 strani)

Ponujamo le naravne izdelke izjemne kakovosti in potrjenega EU-porekla najbolj priznanih in cenjenih proizvajalcev v vsej Evropski uniji.