Učinki in koristi uživanja gobe resasti bradovec (ang. Lion's mane)

Goba resasti bradovec (ang. Lion's mane) ima obliko krogle z dolgimi in kosmatimi bodicami bele barve. Ljudje jih lahko uživamo kot sestavino v prehrani ali v obliki prehranskih dodatkov. Sodeč po raziskavah nudijo številne zdravju koristne učinke, predvsem pomagajo pri zmanjšanju vnetij, izboljšujejo umske sposobnosti in prispevajo k zdravju srca. 

V Aziji se ta vrsta gob uporablja tako v kulinariki, kot tudi v medicini. Trgovine z zdravo prehrano ponujajo ekstrakte resastega bradovca (Hericium erinaceus) v obliki najrazličnejših prehranskih dopolnil. Tako omenjena dopolnila, kot tudi gobe v prvotni obliki prinašajo pozitivne rezultate. 

V naši spletni trgovini ponujamo CBD kapsule z izvlečkom resastega bradovca in rastline gotu kola ter drugimi terapevtskimi kombinacijami izvlečkov.  

Pri katerih težavah je smiselno uživati gobo resasti bradovec?

Resasti bradovec lajša simptome in pomaga pri soočanju z naslednjimi tegobami:

Vnetja in oksidacija v telesu

Gobe delujejo kot antioksidanti, ki se učinkovito borijo proti  različnim vrstam vnetij. 

Vnetja v telesu lahko pripeljejo do številnih obolenj, kot so sladkorna bolezen ter različne oblike srčnih in avtoimunskih bolezni.

Študija* iz leta 2012, ki je primerjala zdravilne učinke 14 različnih vrst gob, je pokazala, da ima prav resasti bradovec najvišjo stopnjo antioksidativnega učinkovanja. Raziskovalci so jo uvrstili v razred »zmerno do visoko«, kar pomeni, da je želeni blagodejni učinek na organizem zagotovljen. 

Funkcije imunskega sistema

Uživanje gobe resasti bradovec lahko okrepi imunski sistem, predvsem zaradi prej omenjenega protivnetnega delovanja.

Raziskava*, v katero so vključili miši, je pokazala, da gobe povečajo aktivnost črevesnega imunskega sistema.       

Rezultati druge študije*, prav tako izvedene na miših, so pokazale, da protein, prisoten v gobah, spodbudi nastajanje »dobrih«, koristnih bakterij. Te učinkovito krepijo imunski sistem.                                                                     

Anksioznost in depresija

Izvleček, pridobljen iz resastega bradovca, prinaša pozitivne učinke pri lajšanju simptomov depresije in anksioznosti.

V študiji*, izvedeni leta 2015, so ugotovili, da so miši, ki so uživale ekstrakt gobe, kazale manj znakov depresivnega vedenja. Poleg tega so tudi krvni testi potrdili nižjo stopnjo indikatorjev depresije. 

Rezultate prej omenjene študije je potrdila tudi študija*, izvedena leta 2018. Raziskovalci, ki so sodelovali v študiji, so sklenili, da izvlečki teh gob vsebujejo spojine, ki so učinkovite pri blaženju znakov depresije.

V manjšo raziskavo*, izvedeno na Japonskem, so raziskovalci vključili ženske z različnimi zdravstvenimi težavami, vključno s težavami, ki se pojavijo ob menopavzi ter tiste, ki imajo težave s spancem. Ženske so razdelili v dve skupini- prva skupina je 4 tedne uživala piškote z izvlečkom resastega bradovca, druga pa klasične, placebo piškote (brez izvlečka). Ženske prve skupine (ki so uživale piškote z izvlečkom gob), so poročale o izboljšanju zdravstvenega stanja ter zmanjšanju občutka anksioznosti. 

Kognitivno zdravje

Obstaja velika verjetnost, da resasti bradovec pripomore k okrepitvi kognitivnih funkcij, a se dosedanje raziskave nanašajo predvsem na živali, zato tega z gotovostjo (še) ni mogoče trditi.

Prva študija* s tega področja je pokazala, da prehranska dopolnila, ki vsebujejo izvleček gob, mišim omogočajo boljše prepoznavanje predmetov in izboljšujejo njihov spomin. 

Raziskovalci, vključeni v drugi raziskavi, so ugotovili, da bi uživanje dopolnil z izvlečkom resastega bradovca lahko pripomoglo k zaviranju bolezni, ki predvsem učinkujejo na kognitivno zdravje - primer teh bolezni sta Parkinsonova in Alzheimerjeva bolezen. 

Starejša študija, izvedena na Japonskem, je vključevala posameznike med petdesetim in osemdesetim letom starosti. Razdelili so jih v dve skupini - ena skupina je dnevno uživala izvleček resastega bradovca, druga je delovala kot kontrolna skupina in uživala placebo. Po šestnajstih tednih uživanja je prva skupina dosegla boljše rezultate na lestvici, ki ocenjuje kognitivne sposobnosti (v primerjavi z drugo skupino). Po prenehanju uživanja izvlečka, so se sposobnosti članov prve skupine ponovno približale stanju pred študijo.

Zdravje srca

Tudi pri boleznih srca so raziskave (zaenkrat) izvedene zgolj na primerih živali.

Raziskava, izvedena na podganah, je pokazala, da ekstrakt resastega bradovca lahko pomaga pri zniževanju holesterola. 

Zdravljenje raka

Antioksidanti, prisotni v resastem bradovcu, lahko pripomorejo k preprečevanju rakavih obolenj. 

Rezultati in vitro študije nakazujejo na potencialni terapevtski učinek ob uživanju izvlečkov te gobe pri spopadanju z levkemijo. 

Rezultati druge raziskave, izvedene na modelu živali, kažejo na učinkovito zajezitev rakavih celic, ki prizadenejo jetra, debelo črevo in želodec.

Čeprav so rezultati znanstvenih raziskav zelo obetavni, je v tem trenutku prezgodaj trditi, da je bilo odkrito novo zdravilo za raka, kljub temu pa so takšne raziskave izrednega pomena in morda v prihodnosti spremenijo potek zdravljenja rakavih obolenj.

Sladkorna bolezen

Najpomembnejše pri spopadanju s sladkorno boleznijo je dosledno merjenje nivoja sladkorja v krvi. Študija dokazuje, da se je nivo sladkorja v krvi pri podganah, ki so štiri tedne uživale ekstrakt resastega bradovca, znatno znižal.

Eden izmed najpogostejših zapletov, s katerim se srečujejo sladkorni bolniki, so poškodbe živcev, ki nastanejo zaradi daljših obdobij previsokega nivoja sladkorja v krvi. Raziskava iz leta 2015, izvedena na podganah, je pokazala na pozitivne učinke uživanja ekstrakta resastega bradovca. Podgane so ekstrakt prejemale štiri tedne.  V tem času se je znižala vrednost sladkorja v krvi, zmanjšal se je občutek bolečine v živcih, izboljšala se je antioksidativna aktivnost.

Zdravje prebavil

Izvleček resastega bradovca lahko pripomore k zdravju prebavnega trakta, saj deluje protivnetno. Prav zaradi tega učinkovanja bi lahko predstavljal zdravilo za osebe z vnetno črevesno boleznijo (ang. inflammatory bowel disese ali IBD). Ob tem izvleček resastega bradovca lahko pripomore k boljšemu delovanju imunskega sistema in spodbuja nastanek zaželenih, »dobrih« bakterij v črevesju. 

Poročilo in vitro študije nakazuje na potencialno antibakterijsko delovanje, ki posledično izboljša prebavo.

Raziskava, izvedena na miših, zgornjo trditev potrjuje, saj dokazuje, da lahko izvlečki ščitijo pred razjedami na želodcu.

Zdravljenje ran na koži

Raziskava, v kateri so bil zajete podgane z ranami v predelu vratu, dokazuje, da izvleček resastega bradovca pospešuje celjenje ran.

Kljub temu so potrebne obsežnejše raziskave, da bi lahko stroka zagovarjala uporabo omenjenega izvlečka pri zdravljenju ran. 

Poškodbe živčnega sistema

Poškodbe kateregakoli dela živčnega sistema imajo močan vpliv na zdravje posameznika.

Določene raziskave nakazujejo na to, da uporaba gob resasti bradovec lahko spodbudi rast in obnavljanje živčnih celic. 

Ena izmed študij je pokazala, da so se živci podgan, ki so dnevno prejemale odmerek izvlečka zdravilne gobe, hitreje obnavljali (v primerjavi s kontrolno skupino). 

Stranski učinki in tveganja

Čeprav so v večini študij preučevali zgolj učinke uživanja resastega bradovca na živalih, je uživanje v zmernih količinah popolnoma varno tudi za ljudi. V Aziji se omenjeno vrsto gob že dlje časa uporablja tako v kulinariki, kot tudi v alternativni medicini.

Predpisi za prehranska dopolnila se razlikujejo od predpisov o varnosti in učinkovitosti živil in zdravil, zato je potencialno učinkovitost, pa tudi varnost, težko sklepati zgolj na podlagi le-teh.

V študijah na živalih (predvsem glodalcih) se niti ob doziranju velikih odmerkov niso pokazali nobeni škodljivi učinki.

Zaključek

Prehranska dopolnila z izvlečki, ki so na voljo na spletu ali v fizičnih trgovinah, se pojavljajo v obliki kapsul, tekočin, tablet ali prahu. Priporočeni odmerki se razlikujejo, zato je potrebno dosledno upoštevati priložena navodila. Poleg tega je priporočljivo, da se pred uživanjem posvetujete z vašim izbranim zdravnikom. V primeru, da opazite neželene učinke, nemudoma prenehajte z uporabo in poiščite zdravniško pomoč.

Znanstvene raziskave, povezane z uživanjem resastega bradovca, prinašajo obetavne rezultate, zato smo v našo ponudbo vključili kapsule, ki vsebujejo harmonično kombinacijo z izvlečkom konoplje, resastega bradovca in rastline gotu kola. 

resasti bradovec