KAKO IZDELAMO DOMA NAREJENO KONOPLJINO KREMO (Z IZVLEČKOM CBD)?

Tudi mi z veseljem uporabljamo ekološko pridelano konopljo na najrazličnejše načine. Eden izmed najljubših načinov pa je izdelovanje domače kreme, ki pomaga pri marsikateri nadležni težavi. Krema z izvlečkom konoplje namreč učinkovito preprečuje in zdravi vnetja, pomaga pri razdraženi koži, pri bolečinah v sklepih ter pri mnogih drugih tegobah, s katerimi se občasno srečujemo vsi. Ob tem je sama priprava kreme nezahtevna in jo lahko povsem prilagodimo svojim potrebam in željam.

Pri katerih težavah priporočamo uporabo konopljine kreme?

Krema, ki jo boste pripravili, bo mešanica različnih naravnih sestavin, ki imajo blagodejen učinek pri tegobah s kožo. Osnovo kreme bo predstavljalo kokosovo ali olivno olje, za katera velja, da imata vlažilni učinek in sta izredno hranljiva. Izbrano olje bo suho in razpokano kožo navlažilo, hkrati pa tudi pomirilo razdraženost. Po želji lahko kremi dodate tudi kapljico ali dve eteričnih olj in s tem poskrbite še za učinek aromaterapije.

Terpavetski učinki se lahko nekoliko razlikujejo glede na to, katero vrsto konoplje boste uporabili. Ne glede na vrsto pa lahko mazilo uporabljamo za lajšanje sledečih težav:

 • luskavica,
 • ekcemi,
 • izpuščaji, srbenje in druge oblike razdražene kože,
 • splošna vnetja,
 • bolečine v sklepih,
 • artritis,
 • sindrom karpalnega kanala (poznano tudi kot mediana stiskanja živcev),
 • bolečine v mišicah.

Sami najraje uporabljamo kremo za masažo napetih vratnih mišic ter ramenskega obroča, ko se zvečer po celodnevnem sedenju pred računalnikom zleknemo na kavč - oh ja, »lepote« pisarniškega dela.

Konopljina krema - recept

Sestavine in pripomočki:

 • 7 do 10 g dekarboksiliranih vršičkov konoplje (zmlete oziroma zdrobljene načim manjše delčke) - v primeru, da konoplja še ni dekarboksilirana, sledite navodilom spodaj (»postopek dekarboksilacije«)
 • 1,5 skodelice kokosovega olja (približno 375 ml) ali enaka količina kokosovega olja z dodatkom konoplje
 • Po želji: 5g suhe konoplje (zdrobljene oziroma zmlete)
 • 1/3 skodelice olivnega olja
 • 1/3 skodelice čebeljega voska v obliki pastil (če želite pripraviti vegansko različico, čebelji vosek zamenjajte s sojinim)
 • Po želji: eterično olje po vaši izbiri (najprimernejše izbire so poprova meta, limona, rožmarin, evkaliptus)
 • Po želji: 1 jedilna žlica karitejevega masla ali enaka količina olja z dodanim E vitaminom- delujeta namreč kot antioksidanta in še dodatno navlažita kožo
 • Posoda z dvojnim dnom - lahko vzamemo dve posodi različnih velikosti, v večjo nalijemo vodo ter vanjo postavimo manjšo (»vodna kopel«, kakršno pripravljamo tudi za topljenje čokolade)
 • Gaze (v primeru, da ne uporabljamo že pripravljenega konopljinega olja)
 • Večja posoda
 • Stekleni kozarci/posodice s pokrovom (za shranjevanje)
 • Termometer (priporočljivo)

Iz navedenih sestavin izdelamo 2 skodelici (po 200ml) kreme; po želji količino sestavin prilagodite želeni količini končnega produkta. Upoštevati morate zgolj preprosto pravilo: za 1 skodelico (ali enoto) čebeljega voska, potrebujete 4-5 skodelic (ali enot) olja. Količino prilagodite tudi glede na vrsto olja, ki jo uporabljate - v primeru, da uporabljamo deviško kokosovo olje (pri sobni temperaturi je v trdnem stanju) lahko uporabimo manjšo količino čebeljega voska. Če gre za olja, ki so pri sobni temperaturi tekoča, uporabimo nekoliko več voska (krema bo v nasprotnem primeru preveč tekoča).

Postopek priprave

Postopek dekarboksilacije

Če uporabljate konopljo, ki še ni bila predhodno dekarboksilirana, je pomembno, da to naredite sedaj. S tem postopkom boste namreč »aktivirali« kanabinoide (torej CBD in THC). Postopek je povsem nezapleten. Vršičke konoplje najprej zdrobite ali zmeljite na čim manjše koščke in jih razporedite po pekaču, obloženem s peki papirjem. Postavite jih v pečico in jih segrevajte približno 40-60 minut na temperaturi 120°C.

Izdelava olja z izvlečkom konoplje

Najpomembnejše pri izdelavi olja je to, da ga ne pregrejemo. Temperatura ne sme presegati 90°, optimalna pa je nekje med 50-80°C. Potrebovali boste posodo z dvojnim dnom oziroma dve posodi različnih velikosti. Olja ne grejemo direktno na štedilniku, saj je temperaturo tako veliko težje nadzorovati in hitro pride do pregrevanja, s tem pa uničimo pozitivne učinke kanabinoidov.

Priporočamo vam tudi uporabo termometra. Olje ima namreč višje vrelišče v primerjavi z vodo, zato se nam pogosto ne zdi tako vroče kot je v resnici. Pri temperaturi 100°C voda zavre, pojavijo se mehurčki in vrenje, česar pa pri olju na isti temperaturi ne bomo opazili. To je tudi razlog, da olje brez uporabe termometra hitro preveč segrejemo.

Postopek:

Vodo nalijemo v večjo posodo oziroma v spodnjo posodo, če uporabljamo lonec z dvojnim dnom. V manjšo posodo (oziroma v zgornjo posodo pri loncu z dvojnim dnom) dodamo skodelico in pol kokosovega olja (v trdnem stanju). Segrevamo toliko časa, da se kokosovo olje stopi.

V stopljeno olje dodamo 1-10g dekarboksilirane konoplje. Po želji lahko dodate tudi nekaj gramov surove, mlete konoplje.

Segrevajte zmes na nizki temperaturi 30-60 minut in občasno premešajte. Vmes večkrat preverite temperaturo in upoštevajte, da le-ta ne sme preseči 90°C. Idealna temperatura je med 50 in 65°C.

Obložite cedilo z gazo in mešanico previdno precedite v stekleno posodo. Na koncu gazo nežno zvijte in iz nje iztisnite odvečno olje. Bodite pozorni na to, da je olje še vedno vroče, po želji lahko uporabljate tudi rokavice.

Pripravljeno mešanico boste kasneje primešali ostalim sestavinam.

Izdelava konopljine kreme

Ponovno poudarjamo, da se moramo izogniti pretiranemu segrevanju z namenom ohranjanja kanabinoidov. V primeru, da ste uporabljali kokosovo olje, ki je pri sobni temperaturi v trdnem stanju, boste najverjetneje mešanico morali ponovno segreti, da se utekočini. Toplo vam priporočamo, da ponovno uporabite posodo z dvojnim dnom in olja ne segrevate direktno na štedilniku. V primeru, da uporabljate drugo vrsto olja in je le-ta v tekočem stanju, lahko navedeni korak preskočite.

V loncu segrejte 1/3 skodelice čebeljega voska in ga popolnoma raztopite. Znižajte temperaturo in dodajte skodelico in pol precejenega kokosovega olja z dodatkom konoplje (tega ste izdelali v drugem koraku) in 1/3 skodelice olivnega olja. Če ste se odločili, da boste kremi dodali vitamin E ali eterična olja jih dodajte sedaj. Vse skupaj mešajte toliko časa, da nastane homogena zmes. Ko ste zadovoljni z rezultatom, mešanico (še vročo) prelijte v posodice/kozarce za shranjevanje. Pustite, da se mešanica ohladi in strdi in že je pripravljena za uporabo!

Hlajenje in shranjevanje

Kremo lahko shranjujete v steklenih ali aluminijastih posodicah oziroma kozarčkih s pokrovom. Shranjevati jo je potrebno v temnih, hladnih prostorih, saj svetloba razgrajuje kanabinoide.

Površina kreme lahko po tem, ko se ohladi, nekoliko razpoka, vendar to ne vpliva na njeno učinkovitost. Gre zgolj za težavo estetske narave, ki se ji izognete tako, da kremo shranjujete v posodicah s čim manjšim volumnom. Razpokam se lahko izognete tudi tako, da kremo iz lonca najprej prelijete v večjo posodo. Ko se nekoliko ohladi jo premešajte in preložite v manjše kozarčke/posodice.

Zdaj, ko ste oboroženi z vsemi napotki in priporočili, vam ekipa Kanabi želi obilo zabave pri izdelavi svoje lastne, domače konopljine kreme. Za lažjo pripravo vam priporočamo napravo Magical Butter Machine, ki bo večino dela opravila namesto vas. V naši ponudbi se nahajajo tudi končni izdelki; terapevtska konopljina mazila, smole, kapljice in olja.